Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend eerste advies!

Wethouder Hatenboer: Investeringen scholenhuisvest

Wethouder Hatenboer: Investeringen scholenhuisvest

geplaatst op: 20-03-2014

Wethouder Hatenboer: Investeringen scholenhuisvesting naar voren halen

Door Podium-redactie , 17 maart 2014

Gemeenten zijn heel belangrijk voor de bouw- en infrasector én het economisch herstel. Reden voor Bouwend Nederland om actief campagne te voeren rond de gemeenteraadsverkiezingen. Podium sprak vier ‘bouwende wethouders’ over hun aanpak. Als laatste in de serie wethouder Jeroen Hatenboer van Enschede. Investeringen in scholenhuisvesting en verduurzaming zijn "erg belangrijk voor de lokale werkgelegenheid”.

In mei 2012 tekende Hatenboer het convenant ‘Duurzame en frisse basisscholen Enschede’ met de schoolbesturen voor het primair onderwijs. Het eerste doel van dat investeringsprogramma was de "talenten van onze jeugd zo goed mogelijk tot ontwikkeling te laten komen. Kinderen moeten in de meest frisse omgeving kunnen leren, in een school met een goed binnenklimaat. Verder willen we alle basisscholen van Enschede in 2020 klimaatneutraal gemaakt hebben. Met 80 basisscholen tikt dat echt aan”, aldus de VVD-wethouder.

Ook relatief jonge scholen aanpakken

De video is opgenomen bij de katholieke St-Gerardus basisschool in het dorp Glanerbrug dat tot de gemeente Enschede behoort. Die school met ongeveer 320 kinderen wordt momenteel uitgebreid en gerenoveerd. "We zitten in de laatste fase van het fris maken van deze school. Dat betekent dat we beluchting en de energievoorziening compleet op zijn kop zetten”, vertelt de wethouder, die onder meer volkshuisvesting, onderwijs en stedelijke ontwikkeling in portefeuille heeft.

"Het is een school die redelijk recent is gebouwd. Maar in de 13 jaar dat zij nu bestaat, zijn toch de techniek en de eisen veranderd die je aan een lokaal stelt. " Vanwege die nieuwe inzichten gaat de gemeente volgens Hatenboer alle basisscholen gestructureerd aanpakken. De St-Gerardus heeft al zonnepanelen en een energiebeheersingssysteem. Het luchtverversingssysteem wordt momenteel voltooid. Ook de gloednieuwe palletkachel moet nog worden geďnstalleerd.

Ruimte voor lokale bouwbedrijven

De bouw is van oudsher een belangrijke sector voor de regio Twente. De crisis in de bouw heeft in dat gebied dan ook zijn sporen nagelaten. Hatenboer ziet steeds meer bouwvakkers van de WW in de bijstand terecht komen. De gemeente heeft er ook daarom volgens hem veel belang bij om de werkgelegenheid in de bouw te stimuleren. Investeringen in frisse en duurzame scholen "zijn erg belangrijk voor de lokale werkgelegenheid.” In de aanbestedingen maakt de gemeente ruimte voor lokale bedrijven. Morssinkhof Bouw met hoofdvestiging in Enschede tekent voor de aanpak van de St-Gerardus-school. Het bedrijf is lid van Bouwend Nederland.

In het belang van die werkgelegenheid "is ook de verduurzaming van bestaande woningen heel erg noodzakelijk”, benadrukt Hatenboer. Bouwbedrijven in zijn regio pakken in zijn ogen de kansen op het gebied van verduurzaming. "Aannemers zijn op zoek naar nieuwe samenwerkingsvormen. Dat begint te lukken, al moet er wel nog een grote slag gemaakt worden.”

Investeringen naar voren halen

Na de verkiezingen zou Hatenboer de lokale werkgelegenheid graag een extra impuls geven door de "investeringen in de schoolhuisvesting naar voren te halen. Als we een grotere groep scholen - zeg zo’n 60 scholen - in één keer zouden kunnen gaan aanpakken, dan heb je het plots over een enorm investeringsvolume.”Bron: Bouwend Nederland