Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend eerste advies!

Ouwe bouw, nieuwe bouw

Ouwe bouw, nieuwe bouw

geplaatst op: 01-04-2014
We bevinden ons in een periode van grote veranderingen. Er is een toenemende vraag naar duurzame en passende huisvesting maar het aanbod komt niet goed op gang omdat het niet aansluit op de behoefte. Het oude model werkt niet meer. Het nieuwe model moet deels nog worden uitgevonden. Bedrijven en mensen reageren op uiteenlopende manier op de crisis. De verschillen tekenen zich steeds duidelijker af: ‘ouwe’ bouw versus nieuwe bouw. Ze bestaan soms zelf binnen één concern.

De ouwe bouw is naar binnen gekeerd, productiegericht, wacht totdat zij gevraagd wordt. Het gaat immers om het aannemen van werken. Of om het uitspelen van grondposities. Ouwe bouwers trappen op de rem als het om duurzaamheid gaat, duiken met de prijs, kopen werk en gaan daarna ‘samenwerken met de bouwketen’. Wie van de drie kan de goedkoopste vloeren leveren? Fax die bodemprijs van de kozijnen maar even naar ons kantoor. Hoera, we hebben het werk! Maar er moet nog wel 10% van de prijs af. En morgen beginnen.

Samen voor ons eige

Elk project is uniek, we werken met een groot aantal onderaannemers. Het wiel wordt telkens opnieuw uitgevonden.Onze projectleider staat stijf van de stress, want er moeten nog wat probleempjes worden opgelost. Iedereen heeft zijn eigen bouwtekening en, ach gut, het past niet helemaal. Staat dit echt zo in het bestek? Dat kan echt niet.

Gelukkig is de opdrachtgever verantwoordelijk voor deze fout. Even de opdrachtgever bellen over meerwerk. Waar blijft de mortel die ik gisteren heb besteld? De afgelopen weken zijn we zo lekker opgeschoten met heien en met de fundering. Elke dag van 7 tot 7 doorgewerkt…

Som der delen

Natuurlijk een beetje gechargeerd, maar het is soms een mirakel dat de som der delen uiteindelijk toch een knappe woning of een fraai kantoor oplevert. Het is dan wel een bende op de bouwplaats en de bouwtijd liep wat uit de klauwen. Gelukkig zijn er geen ongelukken gebeurd en is alles na wat pittige telefoongesprekken aangeleverd.

Er zijn nog wat opleverpunten en er is nog onenigheid met een onderaannemer en discussie met de klant. Die dacht voor een dubbeltje op de eerste rang te zitten, maar krijgt niet wat hij wil, voor een hogere prijs en later dan gepland. En de bouwer? Die moet het doen met een laag rendement. Zijn onderaannemers kunnen lang wachten op hun geld.

Delen is het nieuwe vermenigvuldigen

Het nieuwe bouwen is klantgericht. Nieuwe bouwers staan midden in de samenleving. Ze hebben veel kennis van bouwen, maar ook van de markt. Nieuwe bouwers benaderen de markt pro-actief, verdiepen zich in de klant en doen proposities. Duurzame prestaties en voortdurende innovatie zijn vanzelfsprekend.

Nieuwe bouwers leveren samen met hun partners een compleet product, een woning of een bedrijfshal tegen een scherpe vaste prijs en turn key. In het nieuwe bouwen wordt met vaste partners samengewerkt en wordt van elk project geleerd. Een goede voorbereiding is vanzelfsprekend en iedereen werkt met één gezamenlijk bouwinformatiemodel.

Monteren en assembleren

De co-makers zijn samen verantwoordelijk voor de kwaliteit van het bouwwerk. Een groot deel van de bouwwerken is op basis van concepten in korte tijd te leveren. Het maken vindt plaats in bedrijfshallen en fabrieken. Op de bouwplaats wordt in kleine batches gemonteerd en geassembleerd, zodat huizen en kantoren snel gebruiksklaar zijn. De klant is meer dan tevreden. Er is zonder faalkosten en met een goed rendement gebouwd.

De ouwe bouw is deel van het probleem, wijst naar de ander en vraagt voortdurend om steun. De nieuwe bouw gaat uit van de eigen kracht. Nieuwe bouwers zoeken elkaar op, zijn niet bang om kennis te delen en werken samen aan aantrekkelijke proposities voor de klant. Nieuwe bouwers zijn deel van de oplossing. Nieuwe bouwers hebben de toekomst.

bron: http://www.bouwendnederland.nl/nieuws/549050/column--ouwe-bouw-nieuwe-bouw